Farlige minutter før gjenoppliving

January 4, 2008

To minutters ventetid før gjenoppliving fordobler risikoen for at hjertesyke pasienter dør på sykehuset. Dette viser en ny amerikansk undersøkelse.

 

Tiden frem til gjenoppliving er en svært viktig faktor for overlevelse etter hjertestans. Dette bekreftet resultatene fra forskergruppen som har samarbeidet med den amerikanske hjerteforeningen. 

Dobbelt risiko
Undersøkelsen omfatter over 6700 pasienter ved 369 sykehus. Den viser blant annet at gjennomsnittstiden for gjenoppliving med hjertestarter ved hjertesvikt er på cirka ett minutt. 30 prosent av pasientene fikk forsinket gjenoppliving, definert ved en ventetid på over to minutter. 

Bare 22 prosent av pasientene som fikk forsinket gjenoppliving, overlevde sykehusoppholdet. 39 prosent av dem som fikk raskere gjenoppliving, overlevde frem til utskriving fra sykehuset. Forskerne fant også en svært signifikant sammenheng mellom dødsrisiko og hvert minutt som legges til før gjenoppliving.

Undersøkelsen er publisert i siste utgave av tidsskriftet New England Journal of Medicine.

100 hjertestartere
Professor i akuttmedisin, Petter Andreas Steen ved Ullevål Universitetssykehus, er ikke overrasket over funnene.

- Disse tallene er som forventet, og de viser at enhver forsinkelse i gjenoppliving er uønsket. Vårt mål er å gi hjerte- og lungeredning med hjertestarter til alle inne på sykehuset før det har gått tre minutter, sier Steen.

Han forteller at Ullevål har utplassert om lag 100 hjertestartere på sykehuset. Målet er å gi alle ansatte opplæring i bruk av hjertestarter.

Burde klare tre minutter
- Tidligere undersøkelser viser at overlevelsen ved hjertestans på sykehus er på om lag 70 prosent dersom det er personell til stede som straks begynner gjenoppliving. For hvert minutt som går, synker overlevelsen med syv prosent, men denne reduksjonen halveres dersom noen starter grunnleggende hjerte- og lungeredning frem til hjertestarteren er klar.

- Det er selvfølgelig forskjell på om pasientene befinner seg på intensivavdeling eller vanlig sengepost, men for de fleste pasientene bør vi være i stand til å starte gjenoppliving før det har gått tre minutter, mener Steen.

 

 

Kilde; www.dagensmedisin.no

 

 

Please reload

Overskrifter

Hjertestartere i rute- og ekspressbusser kan redde liv

December 29, 2014

1/2
Please reload

Siste Nyheter
Please reload

Arkiv
Følg oss
Please reload

Søk etter tags