Per Ivar (42) fikk hjertestans på pub


Per Ivar Antonsen (42) var døden nær under et besøk på Torget Pub i 2011. Nå er puben sannsynligvis den første på Romerike som kjøper inn hjertestarter.

– Hadde det ikke vært for at personalet denne kvelden hadde svært god kunnskap om førstehjelp hadde jeg ikke levd i dag. At de nå kjøper inn hjertestarter synes jeg er flott, og ikke minst en stor trygghet.

Per Ivar Antonsen fra Nes er sammen med kjæresten Laila Johansen tilbake på plassen de satt på den skjebnesvangre kvelden 16. desember i 2011.

Her traff de hverandre for første gang for noen år siden, og reiser ofte hit fordi de er glad i å danse.

Brukte 40 minutter

Klokka 02.25 blir Antonsen plutselig svimmel og trenger hjelp til å reise seg opp. Han har ikke drukket mer enn tre halvlitere denne kvelden. To minutter senere har hjertet stoppet.

– Jeg fikk varslet betjeningen som raskt var på stedet med livreddende tiltak. I 40 minutter holdt de på før de fikk liv i ham igjen. Først da dukket ambulansen opp, sier Laila Johansen.

Antonsen ble deretter fraktet til Ahus der han ble liggende ett døgn.

– Jeg husker lite av hendelsen, men har i etterkant blitt fortalt hvor dramatisk det var, sier han. Det er aldri funnet noen forklaring på hvorfor hjertet stoppet.

Ser flere sykdomstilfeller

Daglig leder ved Torget Pub Kennet Rustad har i etterkant tenkt mye på hendelsen. Serveringsstedet holder jevnlige livredningskurs, og har ansatte som også jobber innenfor helsesektoren. Nå har han kjøpt inn hjertestarter, sannsynligvis som eneste og første pubeier på Romerike.

– Hvis en hjertestarter kan redde så mye som ett liv så mener jeg den er verdt investeringen på rundt 20 000 kroner. Denne kommer godt med da vi også nå ser en økning i antall sykdomshendelser, konstaterer Rustad.

Bare i sommer har hans ansatte måtte bistå tre ganger ved stygge fallskader i trappa på Torget.

– Vi har funnet folk utenfor som har besvimt. Det er heller ingen hemmelighet at det er en økning av pillemisbruk blant befolkningen. I kombinasjon med alkohol kan dette føre til hjertestans. Jeg registrer også at ambulansen ofte bruker lang tid på utrykning. Enkelte ganger er det ikke tid til å vente, forteller han.

Mer skånsomt

Per Ivar Antonsen sliter fortsatt med smerter etter livredningen.

– Som følge av hjertekompresjonene fikk jeg brist i flere ribbein. I tillegg har jeg hatt åtte lungebetennelser på rad som følge av livredningen. Selv om det å få være i live bestyr mest akkurat nå, så merker jeg meg likevel at jeg ville ha sluppet disse plagene hvis livredningen hadde foregått med hjertestarter, sier han.

Flere vil følge etter

Tom Christian Tvenge i Trygg partner AS, som forhandler hjertestartere, sier Torget Pub er den første kunden fra utelivsbransjen. Konkurrenten Blostrupmoen har foreløpig heller ingen kunder herfra. Utestedet Martins Pub i Lillestrøm bekrefter ovenfor Romerikes Blad at de vurderer å kjøpe inn hjertestarter, men har så langt ikke gått til noe innkjøp.

– Vi tror at flere fra denne bransjen vil kjøpe inn hjertestarter i årene som kommer. Samtidig er det viktig for oss at initiativet kommer fra utelivsbransjen selv, og at man sørger for å ha kompetanse til å redde liv, sier Tvenge.

Pubeier Rustad understreker at utstyret er enkelt å bruke.

– Man får ikke gjort noe feil. Etter at man har trykket på den grønne knappen stilles diagnoser og en stemmer leder deg steg for steg gjennom livredningen. Vi hadde kurs forrige uke, og dette ser veldig greit ut, sier han.

Ifølge Tvenge i Trygg partner er det nemlig de første minuttene som kan skille mellom liv og død ved en hjertestans.

– Fra du faller om synker sjansen for å overleve med ti til femten prosent per minutt. 5000 mennesker her til lands fr hjertestans årlig utenfor sykehusinnleggelser. Cirka sju prosent av disse overlever. Med hjertestarter øker overlevelsesevnen med 70 prosent, sier han.

Kilde: http://www.rb.no/lokale_nyheter/article6858469.ece

#hjertestans #livreddende #ahus #serveringssted #livredningskurs #helsesektoren

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn App Icon