Hjertestartere i rute- og ekspressbusser kan redde liv

Etter flere hendelser der personer har fått illebefinnende i kjøretøy, så kommer diskusjonen om det burde vært flere hjertestartere tilgjengelig. Flere Norske tur- og ekspressbusselskaper har frivillig valgt å installere hjertestarter og i Danmark finnes det kommuner hvor alle bussene har hjertestarter om bord.

Vi har hørt det så alt for ofte i det siste: Sjåfør har omkommet etter å ha fått illebefinnende. Det er tragisk når slikt inntreffer. Men er det noe som kan være med å redde flere liv? I Danmark viser statestikken at over 3500 mennesker har hjertesvikt i løpet av året. Bare 200 av de overlever.

En ny undersøkelse viser at 300 til 400 flere ville overlevd om det hadde vært en hjertestarter i nærheten. Derfor har Venø Buss i Struer kommune i Danmark montert inn hjertestarter i alle sine rutebusser. Dermed vil både sjåfør, passasjer og mennesker på utsiden av bussen lett kunne komme til den livreddende maskinen.

– Dette skal sees på som en forsikring, en ekstra sikkerhet. Ikke bare for sjåføren og passasjerene, men for hele kommunen, sier Knud Overgaard som driver Venø Buss.

– Herved er det ekstra trygt å kjøre buss, sier han og legger til at det også er tenkt på som en sikkerhet for andre langs ruten. Ved at de blir klar over at alle bussene har hjertestarter om bord, så kan flere liv bli reddet.

Her i Norge har flere tur- og ekspressbusselskaper valgt å montere inn hjertestarter, men det er fremdeles langt igjen før dette er å finne i alle bussene. Risdal Touring AS og Konkurrenten er et av de selskapene som har valgt å montere hjertestarter i bussene, samt kurse sjåførene i bruken. Men skulle det være sjåføren som har behov for hjelp, så er de morderne hjertestarteren så enkle i bruk at alle kan benytte dem om de følger anvisningen som blir lest opp av maskinen.

– Den siste tiden har det vært oppslag i media om at det mangler et nasjonalt register over hvor i Norge det til enhver tid befinner seg hjertestartere – og senest i dag slås det opp at enkelte flyselskap flyr uten å ha hjertestartere tilgjengelig om bord. Derfor er det ekstra gledelig å kunne fortelle at ekspressbusselskapet Konkurrenten.no har brukt vintermånedene til å kurse sine 48 sjåfører på ruten mellom Sørlandet og Oslo i bruk av hjertestartere – og samtidig installert hjertestartere i ekspressbussene som trafikkerer ruten, sa Daglig Leder Tom Roger Øydne hos Konkurrenten.no til Bussmagasinet da vi laget sak på deres livreddende utstyr i våres.

Totalt er det installert 15 hjertestartere i ekspressbussene til Konkurrenten.no og i turbussene til Risdal Touring. Investeringen kom opp i omkring kr 250.000,- og eierne av selskapene, Olav Lj. Risdal og Tom Roger Øydne, mener det er vel anvendte penger

Kilde: Bussmagasinet

#hjertestarter #rutebusser #hjertestans #ekspressbuss #AED

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn App Icon