Ingen hjertestarter i hallen da Ruben (21) døde

Det var den 21 år gamle håndballspilleren Ruben Amdam som døde i Fagerlihallen i Ålesund mandag kveld.

Det bekrefter Ålesund håndballklubb i ei pressemelding seint tirsdag kveld. Amdam fikk akutt hjertesvikt under oppvarming på trening i Fagerlihallen.

Klubben skriver følgende i pressemeldinga:

«Dødsfallet er en ufattelig tragedie, og våre tanker og dypeste medfølelse går til de pårørende. Ruben fikk akutt hjertesvikt under oppvarming på trening i Fagerlihallen i Ålesund mandag kveld.

Til tross for at gjenoppliving ble igangsatt umiddelbart av lege til stede i hallen, stod ikke livet til å redde. Det er så vidt vites ingen kjent sykdomshistorikk som kan forklare dødsfallet, og det var heller ingen umiddelbar hendelse som kan forklare hjertestansen.

Ruben vil bli minnet av alle som kjente ham som en ung mann med de beste kvaliteter. Han har vært en sentral spiller på ÅHKs herrelag fra oppstarten og har gatt foran som et godt eksempel med sitt engasjement for håndballsporten og laget, sin treningsdisiplin og gode lagånd.

Ruben var student ved Høgskolen i Ålesund og ville fullført sin bachelorgrad til sommeren.»

I Fagerlihallen var det ingen hjertestarter. Etter dødsfallet mandag kveld varsler Ålesund kommune en ny gjennomgang.

Selv om tusenvis av barn og unge bruker Fagerlihallen nærmest kontinuerlig gjennom døgnet finnes det ingen fast hjertestarter i Fagerlihallen. Slik Sunnmørsposten forstår det er oppfatningen til helsemyndighetene at en hjertestarter ikke kunne reddet livet til håndballspilleren som omkom mandag kveld.

Til tross for at en lege var til stede, og at ambulansen - som har hjertestarter - var på plass i løpet av kort tid, stod ikke livet til å redde.

Uansett vekker det bekymring blant enkelte at det bare er idrettshallene på Blindheim, i Larsgården og i Hatlane som har hjertestarter i Ålesund kommune.

– Her er det gjerne sånn at idrettslagene har gått til anskaffelse av det selv, enten ved å gå til innkjøp av det eller at de har fått det som gave. Det er ikke lovpålagt å ha hjertestartere i idrettshaller, sier informasjonssjef Anne-Bente Skjellum i Ålesund kommune.

Ålesund kommune står som eier og driver av Fagerlihallen.

Vil se på helheten

Selv om det ikke er lovpålagt, og kommunen ikke har for vane å skaffe hjertestartere, har kommunen allerede konkludert med at man ønsker en gjennomgang av rutinene med hjertestartere hos byens skoler og idrettsanlegg.

– Uten at jeg her og nå kan si at vi kommer til å installere nye hjertestartere, kan jeg si at vi kommer til å ha en gjennomgang og se på helheten her. Ålesund kommune har mange forsamlingshus, både idrettshaller og kulturhus, der mange samles. Vi vil ta en totalvurdering av tilgjengeligheten på hjertestartere, sier informasjonssjef Anne-Bente Skjellum til Sunnmørsposten. Hun er opptatt av at det i første omgang er de pårørendes hensyn som blir ivaretatt. Kommunen har opprettet kriseteam.

Skolen har hjertestartere

Rektor Yngve Omenås ved Fagerlia videregående skole, som benytter Fagerlihallen på dagtid, sier at de har flere hjertestartere og at en rekke ansatte er opptrent i bruken disse.

– Jeg ønsker å berolige foreldrene til våre elever at vi disponerer tre hjertestartere og har kurset flere ansatte i bruken av disse, påpeker Omenås.

Skolen er leietakere ettersom Fagerlihallen er kommunalt eid.

Verken familien til håndballspilleren som omkom eller Ålesund Håndballklubb ønsker å uttale seg om at det manglet hjertestarter i Fagerlihallen, får Sunnmørsposten opplyst.

Kilde; Stavanger Aftenblad

#amdam #fagerlihallen #hjertesvikt #helsemyndighetene #gjenopplivning #høgskoleniÅlesund #hjertestartere #annebenteskjellum #ÅlesundHåndballklubb

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn App Icon