Unge kvinner i hjertetrøbbel

Hjerte- og karsykdommer forekommer oftere blant unge kvinner enn tidligere antatt.

(Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Både blant leger og folk flest har det lenge vært antatt at kvinner i 25-50-årsalderen har vært relativt lite utsatt for hjerte- og karsykdommer. Dette er feil, ifølge eksperter. De ber unge kvinner om å være mer oppmerksomme.

"Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken blant norske kvinner. Flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av alle kreftformer til sammen" (Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL)).

- Tre til fem prosent av kvinnene som innlegges hos oss med diagnosen akutt hjerteinfarkt er under 50 år. I tillegg kommer de som ikke diagnostiseres, samt en ikke ubetydelig gruppe med andre syndrom som ustabil angina og mindre infarkter, sier Lars Aaberge, assisterende avdelingssjef på hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet.

Typisk mannsykdom Arild Mangschou, seksjonsoverlege på hjertemedisinsk overvåkning på Ullevål, sier at kvinner fortsatt oppfatter hjerte- og karsykdommer som en typisk mannsykdom.

- Dette kommer blant annet av at kvinner får sine hjerteinfarkt cirka ti år senere enn menn, og at i arbeidsfør alder er det flest menn som legges inn på sykehus, forklarer han.

Aaberge er enig, og mener det er mye uvitenhet når det gjelder unge kvinner og hjertesykdom: - Mange, også leger, tror at for kvinner under 40 år, er hjertesykdom nærmest utelukket. Dette er ikke riktig. Vi ser for eksempel hjerteinfarkt hos kvinner langt ned i 20-årene. Utviklingen med økende overvekt og diabetes i befolkningen vil kunne forsterke denne utviklingen hos begge kjønn, sier han.

Mistolkning av symptomer Legene mener det er viktig at kvinner har en bevissthet rundt hjertesykdommer slik at sykdommer ikke mistolkes.

- Symptomatologien er vanskeligere hos kvinner, det vil si at de har vagere symptomer. Det betyr at både lege og pasient bør tenke på hjertesykdom som mulig forklaring til litt diffuse og uavklarede symptomer, sier Mangschau.

Mange kvinner venter lenger før de søker akutt hjelp for de tolker symptomene sine feil. Det hender også at kvinner må vente lenger på ambulanse og kommer senere til sykehus på grunn av at helsevesenet mistolker kvinners symptomer.

Forebygge I løpet av livet vil annenhver kvinne utvikle en hjertesykdom, men det er mye de kan gjøre for å forebygge. - De bør unngå røyking og overvekt, mosjonere passelig og ikke overdrive alkoholinntaket sitt. I tillegg betyr blodtrykk og fettstoffer i blodet en del, og dette kan være til dels betinget i levevaner og til dels arv, sier Aaberge. Andre faktorer unge kvinner bør være oppmerksomme på er: høyt kolesterol, diabetes og høyt blodtrykk. Bruk av p-pillen kan også føre til at blodtrykket øker, så kvinner bør kontrolleres etter behandlingsstart og senere en gang årlig. Unge kvinner med forhøyet blodtrykk bør ikke bruke p-piller.

Vær obs på følgende symptomer

 • Kortpusthet

 • Smerter i rygg, kjeve, nakke og bryst

 • Influensalignende plager

 • Kvalme

 • Kaldsvette

 • Trøtthet

 • Fordøyelsesplager

 • Svakhet

 • Apati

 • Tilbakevendende press i brystet

Først gang publisert i Din Side, 2/2008

#hjertesykdom #hjertestans #hjerteogkarsykdommer #angina #infarkt #høytblodtrykk #diabetes #ppiller #kortpusthet #smerterirygg #kvalme #kaldsvette #apati #pressibrystet #fordøyelsesplager #hjertestarterkurs #førstehjelpskurs #hjerteoglungeredning #hjerteoglungeredning

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

 • Facebook Basic Square
 • LinkedIn App Icon