Slik utfører du hjerte- lungeredning på spedbarn

Hjerte- og lungeredningen man gir til barn sammenlignet med den man gir voksne skiller seg på noen få, men viktige punkter.

TV 2 har omtalt saken hvor en nødoperatør i Argentina instruerte en fortvilet pappa da hans 14 dager gamle sønn sluttet å puste. (http://www.tv2.no/v/929762/)

Instruksjonene som blir gitt i videoen skiller seg ikke fra hvordan man utfører hjerte- og lungeredning i Norge, men siden det er snakk om et spedbarn er det noen viktige momenter som ikke kommer fram.

– Siden dette er en video fra utlandet kan det det kan hende framgangsmåten avviker litt fra de norske retningslinjene, sier spesialrådgiver i Røde Kors Peter Meyer til TV 2.

Han forteller at det er små variasjoner mellom vitenskapen som både amerikansk, europeisk og også norsk framgangsmåte er basert på.

– I Norge har man veldig god kompetanse på hjerte- og lungeredning, sier Meyer.

Begynn med innblåsning

I videoen får man høre hvordan nødoperatøren ber foreldrene om å starte med 30 kompresjoner og deretter gi to innblåsninger. Dette stemmer overens med norsk framgangsmåte, men ifølge Meyer skal man på barn og spedbarn (barn under ett år) starte med fem raske innblåsninger før man begynner på 30:2 repetisjonen

– Man gjør dette først for å se om dette er nok til å få i gang barnets åndedrett, sier Meyer.

Hos barn er hjertestans i mer enn 80 prosent av tilfellene et resultat av luftmangel på grunn av kvelning eller drukning, og ikke en feil på hjertet i seg selv. Det er altså langvarig mangel på luft som har gjort at hjertet har stanset, og etter at man har etablert fri luftvei begynner man med fem innblåsninger. På en voksen som er livløs vil man anta at det er motsatt, og at pusten har stanset fordi hjertet har sviktet. Da skal man starte direkte med 30 hjertekompresjoner.

På spedbarn gir man hjertekompresjoner med to fingre, peke og langefingeren, mens på et barn bruker man håndbaken.

– Viktigst å gjøre noe

Et annet moment som ikke kommer fram i videoen fra Argentina, er at på et spedbarn skal man ikke bøye hodet bakover, forklarer Meyer. Hodet skal ligge i en nøytral stilling og haken skal løftes fram. Er barnet over ett år skal man åpne luftveiene med å bøye hode forsiktig bakover og løfte haken fram.

– Det kan være vanskelig å skille på aldersgruppene. Det viktigste er at man faktisk gjør noe, og iverksetter hjerte- og lungeredning, sier Meyer.

Og så må man selvsagt ringe etter hjelp, slik som man ser i videoen øverst.

– Ta de fem innblåsningene først, så kan du ringe 113. Det tar ikke lang tid å opprette kontakt. De vil gi god assistanse på framgangsmåte og veiledning underveis, sier Meyer.

#hjertekompresjoner #hjertekompresjonspedbarn #hjertestans #hjerteoglungeredning #norskluftambulanse #kvelning #drukningbarn #kvelningbarn #hlrbarn #hlrspedbarn #slikutførerduhlr #hjertestarterkurs #førstehjelpskurs #hjerteoglungeredning

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn App Icon