Døde på banen - Reddet av hjertestarter

I 2013 vant Norsk Motorklubb Aremark en hjertestarter med tilhørende kurs. To år senere skulle de få sin største seier noensinne.

Det skulle være en rolig siste treningsøkt før neste NM-runde i Cross-cart. 24 år gamle Hans Christian Dahl sitter fastspent i carten. Ved siden av står pappa, og servicemann, Idar.

Han har kjørt tre runder rundt banen, og det er pause i depoet. Hans Christian ber faren om å få noe å drikke. Når pappa snur seg tilbake til sønnen med drikkeflaska, har sønnen sunket sammen i setet.

Klinisk død

– Han satt med hodet på skulderen. Jeg ropte til han; «Kødder du med meg?!». Men han var helt blå i ansiktet, øya hadde vrengt seg, og jeg åpnet munnen hans. Han var blå i munnen.

Idar Dahl roper på hjelp. Han prøver å få sønnen ut av carten, men kjøretøyet han sitter i er trangt, og de må fjerne karosseriet, rattet og selene før de får han ut. Sønnen er livløs, uten pust og puls. 24 år gamle Hans Christian Dahl er klinisk død.

– Jeg prøvde alt for å få liv i han, jeg fiker til han og slår han i brystet et par ganger. Da gikk restene av lufta han hadde i lungene ut av han, forteller pappa Idar.

Skjønte det var mer enn en besvimelse

Hvert år får 6000 nordmenn hjertestans utenfor sykehus. Under ti prosent av dem overlever.

På banen denne dagen er også brannmann Espen Waters. Han var i ferd med å starte starte sin egen trening da han hørte at det var noen som hadde fått et illebefinnende. Som brannmann er han kurset i grunnleggende førstehjelp og hjerte- og lungeredning. Da han kom bort, skjønte han at dette var mer enn en besvimelse.

– Jeg startet hjertekompresjoner, men det holdt ikke, forteller Waters.

En av banemannskapene kommer til med en hjertestarter som motorklubben har vunnet til Brekka Motorbane et par år tidligere. Med gevinsten fulgte det med et kurs i å bruke den. Ti av klubbens medlemmer hadde tatt kurset. Denne dagen var tre av dem tilstede, i tillegg til brannmannen.

Hvert minutt teller

Ifølge Det Europeiske Gjenopplivningsrådet så er sjansen for å overleve en hjertestans 50-70 prosent, hvis en hjertestarter kobles på innen 3-5 minutter.

For hvert minutt som går uten at hjelpen påbegynnes så minker sjansen for overlevelse. Allerede etter fem minutter begynner kroppen å få varige skader av oksygenmangelen som følge av hjertestansen, ifølge 1Aid Norge.

Det var Østfold Veiservice og Fredrikstad-firmaet Trygg Arena som for to år siden lyste ut konkurransen. Da kunne folk nominere hvem som burde få en starter, med tilhørende kurs. Antall stemmer avgjorde at hjertestarteren ble gitt til Brekka Motorbane og NMK Aremark.

Det tok bare noen minutter fra Hans Christian Dahl er løs fra bilen, til hjertestarteren er kobla på.

– Det gikk med noen ribbein

Hans Christian får to støt. Den første har ingen effekt, men etter støt nummer to får han en svak, ujevn hjertefrekvens. Det var nok til at man kunne holde kompresjonene igang.

Det tar 37 minutter før brannvesenet er på plass med surstoff. Tre kvarter før ambulansen kommer. Hele tiden bytter de på å gi hjertkompresjoner. Det reddet livet til Hans Christian.

– Jeg brista noen ribbein på Hans Christain. Det heter seg vel at hvis det knaser, så trykker du for hardt, så det bør helst ikke knase hver gang man trykker, sier redningsmann Espen Waters.

Brannmannen får ros får jobben han gjorde, og familien er svært takknemlige for at han tok ledelsen under redningsaksjonen.

– Hvem tenker på om det er en hjertestarter der man er?

Hans Christian selv husker ingenting fra den dramatiske treningen på Brekka Motorbane i Aremark 26. august i år. De andre som var til stede husker vært eneste lange sekund.

Pappa Idar bruker nå alle krefter han har for å fortelle historien på nytt. Tanken på at sønnen døde den dagen, gjør det vanskelig å kontrollere følelsene.

– Jeg har venta på en sånn reaksjon, og det er bra den kommer nå, gråter Idar Dahl.

Sønnen er raskt på plass med en arm rundt skuldrene til faren.

– Men jeg er jo her nå, pappa. Det gikk bra, trøster Hans Christian.

De har snakka mye om det som skjedde. Faren forteller at det føltes som om de var i en boble, hvor det eneste som klikka inn i hodet, var kunnskapen han hadde fått på hjertestarter-kurset, og førstehjelpskursene han har tatt.

– Vi jobba og jobba, og det så så stygt ut, men det har jo gått så bra! Men den halvannen timen fra jeg tok han ut av carten til helikopteret letta...

Det er så mye faren klarer å si før han igjen overmannes av gråten. Det er første gang de er tilbake på Brekka, og reaksjonene er sterke.

– Det at klubben har en hjertestarter... Hvem er det som har tenkt over det? Nå ser jeg annerledes på det, sier faren, og får bifall fra sønnen.

Kilde: NRK

#MotorsportAremark #BrekkaMotorbane #Crosscart

Overskrifter
Siste Nyheter
Arkiv
Følg oss
Ingen tagger enda.
Søk etter tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 Spartacus Helse AS

Ring oss gratis: 800 61 700

Mandag -  Fredag          09:00 - 15:00

  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn App Icon